Over ons

Ik ben Sandra (38), moeder van 2 jongens uit 2001 en 2010 en met z’n 3e zijn we gek op dieren. Over het algemeen verzorg ik de dieren zelf, maar zo nu en dan helpen de jongens ook mee. We wonen in een gezellig en leuk dorp genaamd Hippolytushoef, dit ligt boven in Noord Holland vlak bij de afsluitdijk.

 

Knagers vind ik van jongs af aan al leuk, vroeger heb ik ook de nodige hamsters als huisdier gehad. Het was dan ook niet meer dan logisch dat toen ik naar het voortgezet onderwijs ging dat dat een school was met kleine (knaag) dieren. En nog steeds vind ik ze geweldig en houd/fok ik sinds 2004 met hamsters. Naast hamsters hebben we nog een poes, een hond,  2 konijnen en 6 kippen..

 

Ons Doel

Ik fok met als doel om mooie, lieve en gezonde hamsters te fokken die een mooie leeftijd behalen, dat is ons grootste streven en hoofddoel. Dit om het ras te verbeteren en te behouden. Ik maak geen onderscheid in die 3 dingen omdat ik het even belangrijk vind. Om dit doel te behalen fokken we een x aantal nestjes per jaar, waar we na selectie 1 of meerdere jongen uit aanhouden om daar weer mee verder te fokken. Helaas kunnen we niet alle hamsters aanhouden, de overige jongen komen dan te koop.

Onze hamsters doen zo nu en dan ook mee aan knaagdieren shows, qua uiterlijk moeten ze dan voldoen aan de standaard van de KLN. In die standaard staat beschreven hoe een syrische hamster er uit hoort te zien. Ons streven is dan ook om onze hamsters zo goed mogelijk naar die standaard te fokken, zonder ons hoofddoel uit het oog te verliezen. 

 

Kleuren

Ik vind bijna alles wel mooi, maar helaas (misschien ook maar beter ook) heb ik daar niet de ruimte voor. Ik wil me concentreren op de wildkleuren.

 

Fokbeleid

Over het algemeen worden de dames vanaf 4 á 5 maanden ingezet, maar er kunnen wel eens omstandigheden ontstaan dat ze eerder ingezet worden. Mijn mening en ervaring is dat ze rond die leeftijd lichamelijk en mentaal goed in staat zijn een nestje groot te brengen. Gemiddeld gezien over de afgelopen jaren dat ik fok is de leeftijd rond de 6 maanden dat ze een 1e nest krijgen. Soms komt het voor dat ze 2 nestjes krijgen, als ik daarvoor kies zit daar over het algemeen minimaal 3 maanden tussen zodat de dame goed hersteld is en op kracht is om eventueel een 2e nest aan te kunnen. Mannetjes worden ingezet wanneer ik ze nodig heb, maar over het algemeen niet voor ze 4,5 á 5 maanden zijn. Ik ben niet van mening dat je moet wachten tot het mannetje ouder is en zich “bewezen” heeft dat hij gezond oud kan worden. Als een dier uit een goede en gezonde lijn komt vind ik het onnodig en zonde om te wachten.

 

Onze hamster huisvesting

Onze hamsters zijn gehuisvest in kooien van 80x50 cm. Zo hebben ze lekker de ruimte en kan er een groot renrad in. Momenteel ben ik bezig met een flat, de verblijven zijn dan 100x50cm.

 

 

1 van onze hamsters woont in een waar paleis, helaas heb ik maar ruimte voor 1 zo'n aquarium. (zie de blog over hamster scaping)